O ŠKOLE

  • NA ZŠ NITRIANSKE PRAVNO PO ROKU ZAS ODBEHNEME MARATÓN!!

    NA ZŠ NITRIANSKE PRAVNO PO ROKU ZAS ODBEHNEME MARATÓN!!

    Počas Europského týždňa športu, tak ako vlani aj tento rok chceme na škole odbehnúť maratón  / všetci dokopy /.

    Aj naša škola sa chce aktívne zapojiť do týchto aktivít a to konkrétne 24.9. 2024 počas 2-hej až 5-tej vyučovacej hodiny a to formou behu všetkých ročníkov, chlapcov i dievčat.  Najskôr začnú bežať žiaci prvého ročníka a postupne sa zapoja všetky ročníky až po deviaty. Prváci až tretiaci budú bežať 500 metrov, štvrtáci až ôsmaci 1000 metrov a deviataci pôjdu 2000 metrov.

    Začiatok i koniec behu bude v areáli ZŠ, ďalšia a podstatná časť bude prebiehať ulicami obce Nitrianske Pravno. Deti môžu prísť povzbudiť rodičia i starí rodičia. Začiatok maratónu je na pláne o 8.45 hod. Koniec bude predbežne o 12.30 hod.

     

                         IDEME NA TO!! MARATÓN NA ZŠ NITRIANSKE PRAVNO!!

  • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

    RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

    Vážení rodičia,

    pozývame Vás na triedne rodičovské združenia, ktoré sa uskutočnia v utorok 17.9.2024 o 16:00 hodine.

    Stretnutie triednych dôverníkov sa bude konať o 15:30 hodine v pavilóne A v učebni chémie na poschodí.

  • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2024/25

    ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2024/25

    „Škola si dala prácu, aby v žiakoch a skrze žiakov pripravila a napomáhala budúcnosti ľudskej spoločnosti.“

                                         Ján Kalinčiak, slovenský básnik a pedagóg, 1822–1871

     

                Aj keď počasie je ešte stále typicky letné, prázdniny už skončili a pre všetkých žiakov i učiteľov sa otvorili brány škôl. I tá naša dnes privítala tých svojich.

                Slávnosť sa začala v upravenom areáli, žiaci sa zoradili spolu so svojimi triednymi učiteľmi a po odznení slovenskej hymny si vypočuli slávnostné príhovory p. riaditeľky Mgr. J. Gebrlínovej a p. starostu Ing. I. Gaplovského. Prítomní boli aj starostovia okolitých obcí, p. M. Dzina /Tužina/ a p. J. Stiffel /Malinová/. O umelecký zážitok sa postarali naše žiačky L. Richterová a M. Lalúchová, ktoré prítomným zaspievali krásne piesne. Po organizačnom ozname p. zástupkyne ZUŠ p. E. Dražovej sa žiaci rozišli spolu so svojimi triednymi do tried, kde sa oboznámili so základnými informáciami k vyučovaniu.

    Veríme, že sme do nového školského roku vykročili tou správnou nohou. Zaželajme si

    všetci spoločne, žiaci, učitelia i rodičia, veľa síl a energie!


    FOTOALBUM                                                                            Mgr. Petra Kašiaková
     

  • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2024/25

    ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2024/25

    Slávnostné otvorenie školského roka 2024/45 sa uskutoční 2. 9. 2024 o 8:00 na školskom dvore, kde si žiakov preberú triedni učitelia. V prípade nepriaznivého počasia sa slávnostný začiatok šk. roka uskutoční v triedach.

     

    Školský klub detí začína prevádzku v utorok 3. 9. 2024 v čase:

    ráno 6,00 – 7,30, popoludní od 10,35 – 17,00.

     

    Školská jedáleň začína prevádzku v utorok 3. 9. 2024.

    Obedy sa vydávajú v čase 11,45 – 13,45. 

     

                                                                                   Tešíme sa na Vás!

  • CELOSLOVENSKÉ KOLO V PREDNESE NEMECKEJ POÉZIE A PRÓZY V KEŽMARKU

    CELOSLOVENSKÉ KOLO V PREDNESE NEMECKEJ POÉZIE A PRÓZY V KEŽMARKU

    21.6. 2024 sa uskutočnilo celoslovenské kolo súťaže v prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku. Usporiadateľskou školou bola ako tradične Základná škola – Grundschule v Kežmarku.  Svoje recitátorské schopnosti si žiaci zmerali v rámci celoslovenského kola organizovaného pre všetky školy patriace do siete národnostných menšín. Na súťaži sa predstavili žiaci z Medzeva, Chmeľnice, Kežmarku a Nitrianskeho Pravna.

    Po oficiálnom otvorení sa začalo súťažiť. Žiaci si zmerali sily v troch kategóriách: 3.-4., 5.-7. a 8.-9. ročník, v každej kategórii bola zastúpená poézia aj próza.  Porota hodnotila súťažiacich podľa nasledovných kritérií: výber ukážky, výslovnosť, recitačné schopnosti a celkový dojem. Konkurencia bola veľká a vyrovnaná, porota mala mimoriadne ťažkú úlohu pri udeľovaní bodov a vyhodnotení.

    Naša škola mala zastúpenie v každej kategórii a súťažiace obsadili výborné umiestnenia:

    Mia Lalúchová (3.A) v kategórii 3.-4. ročník – poézia – 2. miesto

    Vanessa Žillová (3.A) v kategórii 3.-4. ročník – próza – 3. miesto

    Anabela Grossová (5.A) v kategórii 5.-7. ročník – poézia – 3. miesto

    Sofia Ivinová (5.A) v kategórii 5.-7. ročník – próza – 2. miesto

    Karin Richterová (8.A) v kategórii 8.-9. ročník – poézia – 3. miesto

    Margaréta Anna Richter (8.A) v kategórii 8.-9. ročník – próza – 2. miesto

    Ocenenie a diplomy si naši žiaci prevzali z rúk predsedu Karpatsko-nemeckého spolku na Slovensku pána PhD. Ondreja Pössa a spolkovej predsedníčky Karpotsko-nemeckého krajanského spolku v Nemecku pani Brunhilde Reitmeier-Zwick.

    Veľká vďaka patrí pánovi riaditeľovi ZŠ Kežmarok Mgr. Miroslavovi Benkovi a Mgr. Patrikovi Lompartovi za organizáciu, bezproblémový priebeh, srdečnú atmosféru súťaže a upevňovanie spolupráce medzi školami prostredníctvom nemeckého jazyka.

    Žiakom srdečne gratulujeme! Vážime si ich snahu naučiť sa texty na prednes v rámci svojho voľného času a počas nácvikov s pani učiteľkami Mgr. Ivonou Haneschovou, Mgr. Katarínou Ivinovou, Mgr. Julianou Pálešovou a pánom učiteľom Mgr. Andrejom Richterom. Veríme, že okrem diplomov a cien získali ďalšie skúsenosti, ktoré v budúcnosti využijú. Prajeme im ešte veľa chuti v učení sa nemeckého jazyka.

    Po súťaži nás čakalo kultúrne vystúpenie v rámci 27. ročníka Sviatku kultúry a vzájomnosti v Kežmarku. Naši žiaci mali možnosť ukázať svoje jazykové a pohybové schopnosti, ktoré nadobudli počas celého školského roka 2023/2024 na  krúžku Tralalla und Hopsasa mit Deutsch pod vedením pani učiteľky Mgr. Ivony Haneschovej.

    Naši žiaci sa zúčastnili aj slávnostnej ekumenickej svätej omše v Drevenom artikulárnom kostolíku svätej Trojice v Kežmarku. V  kroji typickom pre Nitrianske Pravno mali naši žiaci zážitok a možnosť zúčastniť sa slávnostného sprievodu od kostola ku Kežmarskému hradu.

    Ďakujeme za možnosť byť súčasťou osláv a zachovávania tradícií nemeckej kultúry.

     

    FOTOALBUM                  Za PK NEJ Mgr. Katarína Ivinová a Mgr. Juliana Pálešová

  • BESEDA S PROVITALOM

    BESEDA S PROVITALOM

    Na konci školského roka sme na našej školy opäť privítali OZ Provital. Klienti tohoto resocializačného zariadenia žiakom 9.ročníka rozpovedali svoje životné príbehy. Povedali našim žiakom, čo im dalo a čo vzalo aktívne užívanie návykových látok. Rozpovedali nám aký je ťažký boj so závislosťami rôzneho druhu. Dozvedeli sme sa, aké pravidlá platia v resocializačnom zariadení. Príbehy boli naozaj silné a emotívne. Poučených žiakov životnými príbehmi vystrájame užiť si letné prázdniny.

                                                                              Sociálna pedagogička

  • PENOVÁ PÁRTY

    PENOVÁ PÁRTY

    V pláne ŠKD bolo nejaké špeciálne potešenie pre deti, vyjašenie sa. Skrsol nápad peny na školskom dvore. Po počiatočných neúspechoch a rôznych vybavovačkách sa napokon podarila naozajstná párty. Zábava mohla začať!

    Vo štvrtok sa deti prezliekli do plaviek, obuli všakovakú obuv do vody či peny a čakalo sa na uteráčikoch, uterákoch, osuškách a dekách, kedy delo začne strieľať. Dočkali sme sa. Deti sa okamžite rozbehli pod penové náboje a už z nich boli snehuliaci. Občas sa utierali nosy od peny, občas oči, ale to nebránilo užitiu si peny do sýtosti. 

    Obrovská vďaka patrí Dobrovoľným tužinským hasičom a sponzorom, bez ktorých by nič z toho nemohlo byť. Špeciálna vďaka patrí Ivetke Žillovej, ktorá všetko zorganizovala a prispela aj sponzorsky. Veľká vďaka patrí aj sponzorom:

    P. Šemrincovi

    Anonymnému sponzorovi

    P. Ošvátovej

    P. Elischerovi

    Kozmetike Nonna

    Fillokart

    eMte Bike Šport Servisu

    P. Gregorovi

     

    FOTOALBUM                                                        kolektív vychováteliek

  • ACTIVE ENGLISH WEEK

    ACTIVE ENGLISH WEEK

    Predstavte si, že ste Slovák na dovolenke v Thajsku, zatiaľ čo váš recepčný v hoteli je Španiel. Je 99% šanca, že nebude schopný odpovedať na vašu otázku v slovenčine, ale je veľmi pravdepodobné, že bude môcť odpovedať na vašu otázku v angličtine.

    Schopnosť hovoriť anglicky nie je len o komunikácii s rodenými hovorcami angličtiny, je to najobľúbenejší druhý jazyk sveta. Ak sa chcete rozprávať s niekým zo zahraničia, je pravdepodobné, že za týmto účelom si obaja zvolíte angličtinu.

    V júni našu školu po prvý krát navštívili lektori z Kanady a USA. Dan a Andy vyučovali angličtinu v troch rôznych skupinách žiakov, ktorí za týždeň absolvovali intenzívny 30 hodinový kurz. Deti boli hodené do vody a museli plávať a to takmer doslovne. Naši najmladší tretiaci, ktorí v septembri len začali s učením sa angličtiny, sa vôbec nenechali zahanbiť a hneď na prvej hodine bez problémov reagovali a krásne odpovedali na otázky.

    Deti aktívne pracovali v skupinách, robili projekty Dream House, My Dream Animal, prezentovali svoje názory, hrali jazykové hry ako Shoot the Gooblin, Winkie Murder, NASA, Alphabet Animals, Magic Tricks, Hide´n´seek, tvorili divadelné scénky, kreslili, vymysleli si vlastnú krajinu, hymnu, povahu obyvateľstva, učili sa jazykolamy. Lektori sa v druhom týždni denne striedali medzi skupinami žiakov 5. až 8. ročníka, aby deti zažili oba vyučovacie štýly a prízvuky.

    Medzi našimi deťmi sú talenty, ktoré doma komunikujú aj v angličtine, alebo veľa cestujú, dokonca čítajú v angličtine. Máme ale aj deti, ktoré prvé dni len počúvali a sledovali. A tak to je správne. Každé jedno sa posunulo o krok ďalej.

    FOTOALBUM                                                                  Mgr. Martina Bieliková

  • OLYMPIJSKÝ DEŇ NA ZŠ NITRIANSKE PRAVNO

    OLYMPIJSKÝ DEŇ NA ZŠ NITRIANSKE PRAVNO

    Tento rok sa uskutoční XXXII ročník olympijských hier v Paríži a to v dňoch 26.7.- 11.8.

    Každé štyri roky sa konajú letné olympijské hry a tak isto každé štyri roky aj zimné olympijské hry, v pravidelnom striedaní.

    Tohtoročné letné hry sme si pripomenuli aj na našej škole. V piatok 21.6. sme od 8.45hod. po slávnostnom nástupe, príhovore a vypočutí si slovenskej a olympijskej hymny, odštartovali štafetový beh so zapálenou fakľou. S touto pochodňou sme bežali po uliciach obce, po námestí, ale aj chodníkmi našej ZŠ. Postupne sa vystriedali všetky triedy od 1.A po 9.C. Záverečný úsek bežala pani zástupkyňa Suríková, ktorá aj slávnostne zapálila olympijský oheň. Oheň dlho a dlho plápolal v areáli našej školy.

    Za prípravu a organizáciu patrí vďaka všetkým zúčastneným bežcom, aktívnym spolupracovníkom ako aj našim školníkom, ktorí nám vytvorili krásny podstavec, na ktorom bol zapálený olympijský oheň. Spoločne sa tešíme na ďalšie športové,  celoškolské akcie.

    FOTOALBUM                                           S pozdravom olympijský kolektív

  • FINANČNÁ SLOBODA

    FINANČNÁ SLOBODA

    Aj tento školský rok sa mohli naši deviataci vzdelať vo finančnej sfére pomocou hry Finančná sloboda. Lektorka p. Lettrichová si pre nich pripravila množstvo informácií a edukačných materiálov. Po vysvetlení všetkých princípov sa pustili do hry. Museli zvládnuť 30 rokov v jednej rodine za jediný deň. Museli finančne zabezpečiť svoju rodinu, dopriať svojim deťom vzdelanie, dovolenku, rodinného maznáčika a všetky potrebné veci každodenného života. Museli zvládnuť  hypotekárne úvery, spotrebiteľské kontokorenty, otvorené podielové fondy – akciové, dlhopisové, fondy peňažného trhu, pracovali so stavebným sporením, životným poistením, rizikovým životným poistením, poistením trvalých následkov, majetku, infláciou. Naučili sa, čo je sociálna a zdravotná poisťovňa, odvody, dane, za čo všetko sa platí, kam tie peniaze idú, kde a komu sa prerozdeľujú. Nečakane ich navštívil zlodej, ktorý sa postaral o krušné chvíle nejednej rodiny. Niektorým zomrel člen rodiny, čím spôsobil nielen smútok, ale aj výrazný deficit v rodinnom rozpočte. Niektorých postihla povodeň, požiar či nečakaná výhra.

    Žiaci si reálne mohli odskúšať nástrahy života. Zistili tak, či by v prípade rovnakej situácie zareagovali správne, či by dokázali udržať rodinu „nad vodou“ a nezbankrotovali. Popritom plnili cieľ, aby mali v čase odchodu do dôchodku nasporenú určitú sumu. Aby neboli na dôchodku úplne odkázaní iba na štát a mohli si tak zabezpečiť dôstojnú starobu, prípadne „neviseli na krku“ svojim príbuzným.

    Tento školský rok sme mali v tejto oblasti také šikovné deti, že si s úplným prehľadom poradili so všetkým, čo ich čakalo. Niektorí viac, niektorí menej, ale všetci zvládli náročné úlohy, ktoré pre nich mala p. Lettrichová pripravené. Absolvovali len dve kolá tejto hry, ale niektorí mali lepšie výsledky ako žiaci z minulých ročníkov po štyroch kolách. Deviataci sa tešili, že v týchto dňoch  uzavrú toto vzdelávanie tretím a štvrtým modulom. Nepredvídateľné zdravotné problémy pani lektorky nám to síce neumožnili, ale veríme, že aj z dvoch absolvovaných kôl si žiaci odnesú do života toľko, aby sa zvládli postarať o svoje financie, vedeli zabezpečiť svoje budúce rodiny a svoju starobu.

    FOTOALBUM                                                Zuzana Elischerová

  • NOC V ŠKOLE

    NOC V ŠKOLE

    Opäť sme sa po roku rozhodli usporiadať v škole prespávačku. Minulý rok mala veľký ohlas a tak sa k nám v tomto školskom roku pripojili ďalšie triedy. Počet bol nakoniec úctyhodných 140 detí.
    Ani sme sa nenazdali a prespávačka je za nami. Zážitok sme mali úžasný a nebol len jeden. Nielen zo stretnutia s papagájmi z Arakova, ktoré boli krásne farebné. Čakali nás nezvyčajné súťaže v telocvični, ako pavučina od Spider-Mana. Najviac sme sa tešili na objavovanie tajomného pokladu. Pre jeho nájdenie deti museli rozlúštiť zašifrovanú správu, objaviť kľúč v záhadnej želatíne a otvoriť truhlicu. V piatok večer deťom pani učiteľky pripravili pestrý program: triedne súťaže, čítanie rozprávkových knižiek... Aj keď na večeru boli párky v školskej jedálni, jedla sme mali neúrekom. Nočné kino sme pozerali z postelí a s pukancami v ruke. Niektorí zaspali hneď a iní neskôr. Celú noc však všetci odfukovali od únavy. Ráno deti čakali exkluzívne raňajky v triedach od pani učiteliek. Ranná hygiena, upratanie postelí a trochu hier s kamarátmi. S medailou na krku sa potom všetci o deviatej rozlúčili so školou a s pani učiteľkami.

    ĎAKUJEME ŠKOLA, ŽE SI NA JEDEN DEŇ DOMOVOM PRE NÁS BOLA. 

    FOTOALBUM                                                 I.Pipíšková

  • CELOSLOVENSKÉ KOLO SÚŤAŽE JAZYKOVÝ KVET

    CELOSLOVENSKÉ KOLO SÚŤAŽE JAZYKOVÝ KVET

    Na celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet, ktoré sa konalo 14.6. 2024, mala naša škola zastúpenie v nemeckom a anglickom jazyku. Súťaž sa konala v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína filozofa v Nitre. Naši žiaci mali možnosť ukázať svoje recitačné umenie. Okrem recitácie sme sa tento rok s veľkým nadšením zapojili aj do kategórie divadlo.

    Všetci naši žiaci podali vynikajúce výkony a umiestnili sa na stupienkoch víťazov. V prednese poézie a prózy nás v nemeckom jazyku reprezentovali Vanessa Žillová z 3.A, ktorá sa umiestnila na 1. mieste a Michael Pavlíček zo 4.A, ktorý obsadil výborné 2. miesto. Porota vyzdvihla ich jazykové a recitačné schopnosti.

    Naše nemecké divadelné zoskupenie tvorili Anabella Grossová, Sofia Ivinová z 5.A a Bianka Bieliková a Dominika Ivinová zo 7.A.  Dievčatá predviedli scénku – Návšteva u lekára. Ich jazykové a výrazové schopnosti si získali obdiv nielen poroty, ale aj publika a právom obsadili 1. miesto.

    Simona Srnová zo 7.B sa predstavila v prednese prózy v anglickom jazyku a v silnej konkurencii získala vynikajúce 3. miesto.

    Súťaž Jazykový kvet je nielen o súťažení, ale aj o inšpirácii, vzdelávaní a kultúrnom obohacovaní. Naši žiaci mali možnosť stretnúť sa s rovesníkmi z iných krajov a vymeniť si skúsenosti. Každý z nich ukázal, že má obrovský potenciál a túžbu zdokonaľovať sa.

    Gratulujeme všetkým našim žiakom a tešíme sa na ich budúce úspechy. Veríme, že ich nadšenie pre jazyky a recitáciu bude inšpirovať aj ostatných žiakov našej školy k účasti na podobných podujatiach.

    FOTOALBUM                                           Za PK NEJ Mgr. Katarína Ivinová

  • SLÁVNOSTNÉ ZASADNUTIE ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU SPOJENÉ S OCEŇOVANÍM ÚSPEŠNÝCH ŽIAKOV ZA ŠK. ROK 2023/2024

    Aj tento školský rok sa nám podarilo zorganizovať v rámci záverečného a slávnostného zasadnutia školského parlamentu (ŠP) v koncertnej sále budovy ZUŠ oceňovanie úspešných žiakov za tento školský rok. Úspešných žiakov, ktorí zaznamenali veľké, ba až mimoriadne úspechy. Usilovných žiakov, ktorí aktívne pracovali nad rámec svojich povinností. Ani tentokrát ich nebolo málo!

    Za každým úspechom stojí veľká dávka cieľavedomosti, obetovania voľného času a zároveň nadšenie pre danú vec! O to viac si vážime, že sa našim žiakom podarilo uspieť v okresných, krajských, celoslovenských či dokonca medzinárodných kolách súťaží na popredných miestach. Ocenení boli aj žiaci za aktívnu činnosť v  školskom parlamente a v krúžku  Zelená škola.

    Moderátor Tadeáš Teplan z 9. A sa prihovoril prítomným členom a hosťom  úvodným slovom.  Motivačný príhovor predniesla žiačka Laura Brenkusová z 9.A. Privítala vedenie školy, všetkých prítomných a hostí. Výročnú správu činnosti ŠP za školský rok 2023/2024, poďakovanie vedeniu školy, členom za ich aktívnu činnosť a vízie
    do budúceho školského roku  odprezentovala žiačka Sofia Dírerová z 9.A.

    Spolu  bolo ocenených 28 žiakov za tieto konkrétne úspechy:

    • Zapojenie sa do medzinárodnej súťaže umelecko - výtvarného projektu „Európa, v ktorej chcem žiť: Európa v roku 2050″.

    Výtvarné dielo pod názvom ,,Horná Nitra“ sa dostalo až do finále.

    Dielo našich žiačok porota ocenila 1. miestom vo svojej kategórii 11 - 15 rokov (skupinová práca) ako jediné zo Slovenska spomedzi 45 hodnotených výtvarných diel.

    7.A: Bianka Bieliková, Dominika Ivinová, Tamara Polevková

    8.A: Lea Frimmelová, Terézia Kováčová, Bibiána Orthová, Paulína Ollerová, Karin Richterová, Sára Richterová, Kristína Vráblová

    • "Svätoplukovo kráľovstvo ožíva".

      Terézia Kováčová z 8.A  - 2. miesto v próze v 3. kategórii,
      Dominika Ivinová zo 7.A -  1. miesto v poézii v 2. kategórii.
    • Okresné kolo ONEJ

    Kategória 1A            1. miesto: Dominika Ivinová (7.A)

                                   2. miesto: Sofia Ivinová    (5.A)

     

    Kategória 1B             1. miesto: Lea Frimmelová (8.A)

                                    2. miesto: Margaréta Anna Richter (8.A)

    • Krajské kolo ONEJ

    Kategória 1A            2. miesto: Sofia Ivinová (5.A)

     

    Kategória 1B             6. miesto: Lea Frimmelová (8.A)

                                    10. miesto: Margaréta Anna Richter (8.A)

     

    • Krajské kolo - Jazykový kvet

    Prednes poézie a prózy - Kategória I.  

    1. miesto: Vanessa Žillová (3.A)

    1. miesto: Michael Pavlíček (4.A)

    1. miesto: Vanesa Hiščárová (3.A)

     

    - Prednes poézie a prózy - Kategória II.          

    2. miesto: Laura Brenkusová (9.A)

     

    Dráma - vlastná tvorba -  Kategória II.     

    1.miesto: Dominika Ivinová (7.A), Bianka Bieliková (7.A), Sofia Ivinová (5.A), Anabela Grossová (5.A)

     

    • Krajské kolo - Jazykový kvet    Anglický jazyk

    Prednes poézie a prózy - Kategória II.

    Simona Srnová – 1. miesto

    Mia Vetráková – 2. miesto

    • Slávik Slovenska - OK

    Margaréta Anna Richter –  2. miesto

    Martin Richter – 2. miesto

    Mia Lalúchová  –  3. miesto

    • Šaliansky Maťko - OK

    Tamara Polevková – 3. miesto

    • Za aktívnu prácu v krúžku Zelená škola:

    Líšková Lucia, Melo Filip, Páleschová Viktória všetci sú z 8.B.

    • Za aktívnu prácu v školskom parlamente:

    Veronika Schlenkerová – 9.A

    Monika Mendelová – 9.C

    Karin Tučná – 9.C

     

    Tadeáš Teplan – 9.A za ústretovosť, ochotu a kladný prístup pri technických záležitostiach počas šk. akcií a podujatí.

    Ďakovné listy a nákupné poukážky žiakom odovzdali p. zástupkyne Mgr. M. Hladká a Mgr. E. Suríková.

    V závere patrilo slovo pani zástupkyni Suríkovej, ktorá sa prihovorila oceneným žiakom, poďakovala sa im za úspešnú reprezentáciu našej školy a popriala im veľa úspechov do budúcnosti. Nechýbalo ani záverečné fotenie.

    Ďakujeme vedeniu školy za podporu a možnosť opäť zorganizovať toto pekné podujatie. Veľká vďaka patrí všetkým oceneným žiakom za ich aktivitu a reprezentáciu našej školy.
    Za spoluprácu po organizačnej stránke patrí veľká vďaka Mgr. Z. Gulejovej a p. soc. pedagogičke Z. Slošiarovej. Poďakovanie patrí aj
    p. učiteľkám zo ZUŠ, ktoré pripravili so svojimi žiačkami pekné hudobné čísla, ktoré pozdvihli slávnostný charakter podujatia. K príjemnej atmosfére prispelo aj tanečno-spevácke vystúpenie v nemeckom jazyku žiakov 4.A triedy.

    Deviatakom želáme všetko dobré na nových školách a všetkým ostatným  držíme palce k získaniu podobných úspechov v budúcom šk. roku!

    FOTOALBUM                                                            Školský parlament

  • NA NÁVŠTEVE V HANDLOVEJ

    NA NÁVŠTEVE V HANDLOVEJ

    Dňa 10. 6. 2024  strávilo 22 žiakov našej školy krásne dopoludnie v priestoroch Karpatskonemeckého spolku v Handlovej. Pri príležitosti vzájomnej spolupráce  našej školy s Domom stretávania v Handlovej si deti pod vedením pani učiteliek I. Haneschovej a J. Pálešovej pripravili pre domácich členov spolku pásmo kultúrneho programu. Po príchode čakalo na deti milé privítanie miestnej predsedníčky Domu stretávania v Handlovej pani Hildegard Radovskej. Nasledovala prehliadka pamätnej izby „Heimatstube“. „Malé múzeum“ kultúry Karpatských Nemcov približuje históriu Handlovej a tiež nemeckej menšiny, ktorá v roku 1376 mesto zakladala. Múzejná expozícia so  sprievodným slovom bola veľmi zaujímavá a všetkým sa veľmi páčila. Odborný historický výklad a pútavé rozprávanie bolo pod vedením pani Adriany Oswaldovej. Po prehliadke pamätnej izby nasledoval v spoločenskej miestnosti  workshop, na ktorom žiaci prostredníctvom kresby zachytili hlavné myšlienky a informácie, ktoré sa dozvedeli pri výklade počas prehliadky pamätnej izby. Najlepšie práce boli vyhodnotené a ocenené sladkou odmenou. Moderovaný kultúrny program odprezentovali deti vo forme piesní, poézie, prózy a tančekov s hudobným podkladom. Svojou prítomnosťou nás poctila aj predsedníčka KNS za oblasť Hauerland pani Hilda Steinhüblová, s ktorou naša predmetová komisia NEJ dlhoročne úzko spolupracuje. Vystúpenie zožalo veľký potlesk a v tvárach členov KNS bolo vidieť aj úprimné dojatie. Po krásnom kultúrnom zážitku  si  všetci vychutnali slávnostný obed. Každý žiak si odniesol aj malý darček.

    Deti odchádzali domov plné dojmov z tohto pekného a vydareného podujatia. Úprimne ďakujeme pani Steinhüblovej za jej plnú podporu pri projektoch a akciách, ktoré v spolupráci s ňou realizujeme. Veľká vďaka patrí  členkám  KNS v Handlovej za vrúcne prijatie, nezabudnuteľné pútavé rozprávanie, workshop, pohostinnosť a všetok čas, ktorý našim žiakom venovali.

    Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

    FOTOALBUM                                                                    Mgr. Juliana Pálešová

  • PO ROKOCH OPÄŤ V OSWIENČIME!

    PO ROKOCH OPÄŤ V OSWIENČIME!

    Po niekoľkoročnej odmlke z dôvodu komplikovanej organizácie exkurzie do Oswienčimu sa nám to tento rok podarilo.

    Na podnet našich žiakov sme v spolupráci s p. Emilom Tučným zorganizovali a uskutočnili dňa 14. júna 2024 výlet do Krakowa a Oswienčimu pre 8. a 9. ročník.

    Napriek skorému rannému vstávaniu sme zvládli takmer 5-hodinovú cestu, so sprievodcami sme si prezreli areál kráľovského zámku Wawel, hlavné námestie (Rynek Glowny)  a po krátkom rozchode sme sa presunuli do mesta Oswienčim, kde sme absolvovali pútavú a emóciami nabitú prehliadku KL Auschwitz – Birkenau.

    Žiaci pozorne počúvali pútavý výklad a svojou zanietenosťou a disciplinovaným správaním si zaslúžili veľkú pochvalu od svojich učiteliek i sprievodcov.

    Po vyčerpávajúcej exkurzii deti v autobusoch pospali, ale nie nadlho...

    Zvyšok cesty ubiehal veľmi rýchlo, všetci sme si spievali, tlieskali a v neskorých večerných hodinách sme šťastlivo dorazili domov.

    Spätná väzba bola veľmi pozitívna a utvrdila nás v tom, že napriek zložitosti s organizáciou sa oplatilo investovať čas a energiu do tejto skvelej akcie.

    FOTOALBUM                                                              P. Kašiaková a Z. Gulejová

  • SKÚŠKA V NEMECKOM JAZYKU FIT IN DEUTSCH A1

    SKÚŠKA V NEMECKOM JAZYKU FIT IN DEUTSCH A1

    6.6. 2024 sa žiaci 8.A zúčastnili skúšky v nemeckom jazyku Fit in Deutsch A1. Táto skúška je určená pre žiakov od 10 do 16 rokov a potvrdzuje jazykové vedomosti a zodpovedá prvému stupňu (A1) na šesťstupňovej stupnici Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazykové znalosti (SERR). Skúška sa vďaka výbornej spolupráci s Goethe inštitútom konala v priestoroch tejto kultúrnej inštitúcie SRN. Žiaci sa počas roka svedomite pripravovali a svoje nadobudnuté vedomosti preukázali v 4 častiach – čítanie, písanie, počúvanie a hovorenie. Zložením skúšky žiaci získajú oficiálny a medzinárodne uznávaný certifikát. Žiakom želáme aj naďalej veľa chuti v učení sa nemeckého jazyka.

    FOTOALBUM                                                     Za PK NEJ Mgr. Katarína Ivinová

  • SLÁVNOSTNÉ VYHODNOTENIE KRÚŽKU KINDERUNI

    SLÁVNOSTNÉ VYHODNOTENIE KRÚŽKU KINDERUNI

    Žiaci krúžku Kinderuni navštevovali počas roka fakulty Detskej digitálnej univerzity – fakultu človek a fakultu príroda. Absolvovali spolu 12 prednášok, čakali ich zaujímavé témy, spoznávali  rôzne vedecké odvetvia, riešili online cvičenia a hravou formou sa učili a precvičovali nemčinu. Za vyriešenie úloh zbierali body v podobe odznakov – jeden za tému a druhý za jazykové zručnosti. Všetci žiaci získali vedecký titul bakalár. 31.5. sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia a odovzdávania diplomov v priestoroch knižnice Goethe inštitútu v Bratislave. Bol pre nich  pripravený aj workshop na tému HIP-HOP kultúra – beatboxing a grafity. Pod vedením skúsenej lektorky riešili rôzne online úlohy, hravými aktivitami si osvojili slovnú zásobu, zložili pieseň pomocou umelej inteligencie, rapovali a kreslili grafity.

    Tento bezplatný vzdelávací projekt zastrešuje Goethe inštitút, ktorému patrí veľká vďaka za prípravu a realizáciu nezabudnuteľného dopoludnia pre našich žiakov.

    Všetkým  žiakom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie pokračovanie projektu.

     

     FOTOALBUM                                                   Za PK NEJ Katarína Ivinová

  • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

    VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

    V mesiacoch máj a jún prebiehal na našej škole zber papiera. Za tri týždne sa nám podarilo vyzbierať 5336,5 kg. Najusilovnejší boli žiaci 1.A triedy s ôsmimi zapojenými žiakmi.

    A tu sú víťazi:

    1. miesto Barbora Paverová zo 7.C 669 kg

    2. miesto Martin Zúbek z 3.B 395,5 kg

    3. miesto Elena Barnáková z 3.A 361 kg

    Víťazom blahoželáme, všetci budú odmenení v najbližších dňoch. Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom a ich rodičom, či iným rodinným príslušníkom za ochotu zberový papier doviezť. Tešíme sa na spoluprácu o rok.

    Mgr. Zuzana Teplanová Školková

  • DO NAŠEJ ŠKOLY ZAVÍTAL VEDEC Z NASA!

    DO NAŠEJ ŠKOLY ZAVÍTAL VEDEC Z NASA!

    Dňa 11. 6. 2024 sa uskutočnila beseda spojená s prednáškou pod vedením komunikačného a vzdelávacieho experta Petra Falcona z NASA. Poslucháčom odhalil tajomstvá prepojenia NASA s projektom Globe, v ktorom sa i naši žiaci venujú bádateľským aktivitám. Vo svojej prezentácii žiakom predstavil užitočné nástroje využívania otvorených dát NASA v rôznych štúdiách.

    Vybraní žiaci komunikovali v anglickom jazyku, kládli zaujímavé otázky a aktívne sa zapájali do simulácie prenosu dát zo satelitu na Zem. Dozvedeli sme sa, že momentálne je jedným zo skúmaných vesmírnych objektov Mars a prítomnosť zamrznutej vody na tejto planéte.

    Pán Falcon ocenil snahu a záujem žiakov o danú problematiku a vyzdvihol krásu našej krajiny.

    FOTOALBUM                                                    Z. Gulejová, Z. Teplanová Školková

  • OZNAM

    OZNAM

    Vedúca školskej jedálne oznamuje rodičom, že dňa 12. 6. 2024 sa v školskej jedálni z technických príčin nevarí. Stravníkom bude podávaný suchý obed.  Odhlásiť sa môžu cez aplikáciu strava.cz a na tel.čísle  0911 732 447 do 11.6.2024 do 12:00 hod.

    Ďakujem.                                                              ved. šk. jedálne

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy – Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, 972 13 Nitrianske Pravno
    Školská 370/19
  • Základná škola:
    Kancelária školy: 046/5447453; 0911 543 266
    Školská jedáleň:0911 732 447
    Základná umelecká škola:046/5446286

Fotogaléria